Galeta cu prune, nuca si cardamon este un fel de tarta rapida, foarte versatila si gustoasa pe care am pregatit-o cu prune primite de la tara.
Pe internet veti gasi mai multe tipuri de aluatui (cu unt, cu zahar) insa eu am ales sa pregatesc acest tip simplu, de post.
Este un desert rapid iar tarta o putem umple cu ce avem prin casa: afine, mere, nectarine, prune, caise, rosii, praz, tofu, branza etc
Galeta cu prune, nuca si cardamon
Ingrediente
- Tarta:
- 100 ml ulei
- 125 apa fierbinte
- un praf de sare
- 1 lingurita praf de copt
- 300 gr faina spelta
- Compozitia:
- 3 linguri gris
- 550 gr prune
- 1 lingurita scortisoara pudra
- 1/2 lingurita cardamon pudra
- 3 linguri zahar cocos + 1 lingura zahar cocos
- 50 gr nuca tocata grosier
Instructiuni
- Am pus intr-un bol: uleiul, apa fierbinte, sare, praful de copt si faina si am amestecat pana cand am obtinut o compozitie nelipicioasa.
- Am pus aluatul intr-o folie alimentara si am dat la frigider pentru 30 minute.
- In acest timp am spalat prunele si le-am scos samburii.
- Dupa cele 30 minute, am pus aluatul pe o hartie de copt pentru a ma ajuta sa fac tarnsferul in tava.
- Am intins aluatul cu ajutorul unui sucitor/facalet, intr-o foaie de aproximativ 0,5 cm grosime, avand grija ca marginile sa le las putin mai subtiri.
- Apoi am tras foaia de copt cu tot cu aluatul intins, in tava.
- Foaia mea a avut un diametreu de aproximativ 35-38 cm.
- In mijlocul foii de aluat am presarat grisul, lasand liber o margine de aproximativ 4-5 cm, margine pe care o vom da mai tarziu peste prune.
- Peste gris am pus prunele fara samuri, am presarat scortiosoara, cardamon si cele 3 linguri de zahar de cocos.
- Am tras marginile ramase libere peste fructe, facand niste pliuri si am presarat putin zahar de cocos (1 lingura).
- Am pus tava in cuptorul preincalzit si am lasat timp de 45 minute la o temperatura de 180 grade Celsius.
- Dupa aproximativ 30 minute din timpul total am presarat nuca peste prune si am dat din nou la cuptor.
- Am scos tava din cuptor si am lasat la racit.
Observatii
Se poate pensula aluatul cu ou pe exterior sau se poate presara zahar.
Faina spelta se poate inlocui cu faina integrala sau alba.
Daca doresti sa comanzi cartea mea “Dulce si Sarat”, o carte cu 54 de retete, cu si fara foc, retete vegane sarate si deserturi raw, te rog completeaza acest formular.
Tot de sezon este si galeta cu dovleac, reteta pe care o gasesti aici.
Pe curand, Alina
Gabriela Zailic says
Doamne, cum arata! Ca si tine, Alina, sunt innebunita dupa dulciuri, iar retetele tale, imi ies de fiecare data. Iti multumesc si te imbratisez cu drag!
Alina Stan says
Gabriela, asa este, imi plac dulciurile iar aceasta este una dintre retetele mele preferate pentru ca se pregateste extrem de repede si este foarte versatila.
Toate cele bune iti doresc!
Elena says
Bună, cu acest aluat ,se pot pregăti și cornulete cu gem ? Mulțumesc.
Alina Stan says
Buna, nu am incercat sa fac cornulete cu el. Nu este un aluat dospit, cu drojdie, ci doar praf de copt. Nu stiu cat de pufoase vor fi cornurile.
Toate cele bune, Alina