Prietenii nostri de la Chic Ville ne-au provocat la o prajitura chic cu ocazia Craciunului, iar raspunsul a venit cu o prajitura pufoasa, cu aroma de turta dulce si morcov, pe care o puteti personaliza dupa bunul plac.
Ingrediente blat:
- 120 gr zahar brut
- 180 ml ulei masline
- 4 oua de tara
- 2-3 lingurite esenta vanilie facuta in casa
- 1 lingurita scortisora pudra
- 1/4 lingurita nucsoara pudra
- 1/4 lingurita cuisoare pudra
- 25 gr. ghimbir ras
- 1 lingurita coaja portocala si lamaie bio
- un praf de sare
- 100 gr faina integrala
- 120 gr faina alba
- 1 lingurita praf de copt
- 3/4 lingurita bicarbonat
- 4-5 lingurite zeama lamaie
- 220 gr morcov ras
Ingrediente crema:
- 500 gr mascarpone
- 2 pastai vanilie
- 2-3 linguri miere salcam
- 3 lingurite zeama de lamaie
Decor:
- merisoare
- cocos
- fistic
- nuci pecan
Metoda:
Blatul:
- Am pus in bolul robotului zaharul si uleiul si le-am mixat 2 minute.
- Am adaugat galbenusurile, unul cate unul, esenta de vanilie, scortisoara, nucsoara, cuisoarele, ghimbirul ras pe razatoarea mica, coaja de portocala si lamaie, sarea, mixand in continuare.
- Am cernut faina integrala si faina alba si am adaugat-o in ploaie in bol.
- Peste faina am pus praful de copt si bicarbonatul stins cu zeama de lamaie si am amestecat.
- La final am incorporat morcovul ras pe razatoatea mica.
- Albusurile le-am batut spuma, separat, cu putina sare si le-am amestecat usor cu o spatula in compozitia de mai sus.
- Compozitia obtinuta am asezat-o intr-o tava cu hartie de copt (34 cm x 22 cm) si am introdus-o in cuptorul preincalzit. Am lasat-o 30 minute la 180 grade Celsius; la final am folosit scobitoarea pentru a verifica daca este copt.
- Tava am lasat-o la racit in cuptor, cu usa deschisa. In acest timp am facut crema.
Crema:
- Am pus mascarpone si bobitele din pastaile de vanilie intr-un bol si am mixat.
- Tot aici am incorporat mierea si zeama de lamaie.
- Cand blatul s-a racit am decupat diverse figurine cu ajutorul unor forme de turta dulce si am intins crema pe fiecare figurina in parte.
- Am decorat cu merisoare, fistic crud, fulgi de cocos si nuci pecan.
O prajitura chic, pentru un Craciun chic!
Dana Constantin says
wow!! superb, fara cuvinte cat de frumoase ti-au iesit prajiturelele.
aromedepoveste says
Multumesc, Dana 🙂
Delia says
Hmm…o prajtura delicioasaaaa….