Daca vreti sa faceti senzatie, va incurajez sa incercati aceasta reteta de tort de morcovi cu crema de ciocolata alba.
De ce? Pentru ca este o reteta destul de simpla, iar daca nu aveti timp suficient, puteti pregati intr-o zi crema si sa coaceti blatul, iar in ziua urmatoare sa il asamblati si sa il ornati. Deci impartiti munca in 2 zile si totul devine mai simplu.
Reteta este una versatila. Acum pentru Craciun sau Revelion il ornam cu turta dulce, bucati de portocale deshidratate, coacaze, nuca, iar vara il ornam cu fructe.
Uite, aici l-am facut in vara cu capsuni.
Am adaptat retetea de tort de morcovi cu crema de ciocolata alba la Thermomix, insa ea se poate face si fara.
Daca inca nu stiti ce vreti sa va aduca Mosu’, eu va propun sa treceti pe lista, Thermomixul pentru ca este o adevarata comoara la casa omului. Spun acest lucru, nu pentru ca sunt consultant Thermomix, ci pentru ca il folosesc de 6 ani, zi de zi.
Daca sunteti interesate sau aveti prieteni, rude care doresc sa il achizitioneze, m-as bucura de o vorba buna.
Orice recomandare este un sprijin pentru blog!
Inainte sa va dau reteta, vreau sa va las un cadou: toti abonatii blogului pot avea careta mea de retete, “Dulce si Sarat” la un pret special de 29 lei (cu transport inlcus) cu conditia ca plata sa se faca direct in contul AROME DE POVESTE SRL, cont RO56 INGB 0000 9999 0642 3243. Dupa ce faceti plata imi lasati adresa de livrare si un telefon in privat pe pagina de Facebook sau imi trimiteti un mail la: alina@aromedepoveste.ro.
A doua varianta de plata este prin Revolut (0722.760.240), cu mentionarea adresei de livrare in cadrul platii sau o trimiteti pe alina@aromedepoveste.ro sau in privat pe pagina de Facebook.
Tort de morcovi cu crema de ciocolata alba
Equipment
- tava cu baza detasabila de 20 cm
Materials
Ingrediente blat:
- 100 g nuca macinata si coapta
- 150 g unt topit
- 250 g morcovi rasi
- 125 g zahar brut
- 3 buc oua mari
- 150 g faina cernuta
- 1 lingurita bicarbonat de sodiu rasa
- 1 lingurita praf de copt
- ½ lingurita ghimbir pudra
- ⅕ lingurita sare
- ¼ lingurita cardamon pudra
- 1 lingurita scortisoara pudra
- ⅕ lingurita nucsoara pudra
- ⅕ lingurita cuisoare pudra
- 1 lingura iaurt cremos
- 10 g unt pentru uns tava
Ingrediente crema:
- 250 g ciocolata alba Callebaut cu continut de unt cacao de 28%
- 225 g frisca Ken Nata grasime 38%
- 250 g branza Philadelphia
Instructions
Preparare blat:
- Preincalzim cuptorul la 180°C, curatam nuca si o punem la copt pentru aproximativ 5 min, iar apoi o lasam la racit.
- Macinam nuca cu ajutorul Thermomixului 4 sec / v 6 si o transferam intr-un castron. Nu este nevoie sa spalam bolul pentru urmatorii 2 pasi.
- Topim untul, punand in bolul Thermomixului, bucati de 3 cm si setam 1,5 min / 100°C / v 1,5. Transferam untul topit intr-un castron.
- Radem morcovii, punand in bolul Thermomixului bucati de 3 cm si setam 4 sec / v 6,5. Transferam morcovii intr-un castron.
- Clatim bolul, il stergem, asezam fluturele si batem zaharul cu ouale, setand 10-12 min/ 37°C / v 3,5. Trebuie sa obtinem o compzitie lucioasa, pufoasa si zaharul sa fie topit.
- Lasam fluturele in bol si peste ouale batute cu zahar, adaugam untul topit, nuca macinata si omogenizam, setand 5 sec / v 3.
- Adaugam faina cernuta, bicarbonatul, praful de copt, ghimbirul, sarea, cardamonul, scortisoara, nucsoara, cuisoarele, iaurtul si amestecam totul, setand 3 sec/ v 3.
- Dam compozitia jos de pe peretii bolului si repetam operatiunea, astfel incat sa nu fie cocoloase.
- Adaugam peste compozitia de mai sus, morcovii rasi si amestecam 5 sec / v 3,5.
- Compozitia obtinuta o punem in tava tapetata la baza cu hartie de copt si unsa cu unt pe margini.
- Introducem tava in cuptorul preincalzit la 180°C si coacem pentru aproximativ 50 minute, program clasic, caldura de sus si jos. Facem testul cu scobitoarea.
- Tortul se scoate si se lasa in tava 5 minute, apoi se pune pe un gratar, asezandu-se cu baza tortului in sus pentru a-l aplatiza (daca este cazul).
Preparare crema:
- Topim ciocolata alba, setand 4 min / 50°C / v 2. La jumatatea timpului verificam daca trebuie coborata compozitia de pe peretii vasului, iar apoi o transferam intr-un castron si o lasam sa se raceasca putin.
- Batem frisca rece, setand v 4 / aprox 30 sec / fluture, pana obtinem o consitenta ferma. Timpul poate diferi in functie de tipul de frisca si de cat de rece este.
- Transferam frisca peste ciocolata usor racita si o amestecam usor cu o spatula.
- Punem crema de branza Philadelphia in bolul Thermomixului, punem fluturele si setam 2 sec / v 3,5, coboram compozitia de pe peretii vasului si repetetam operatiunea.
- Adaugam peste crema de branza, frisca si ciocolata alba, omogenizam 8 sec / v 3.
- Coboram compozitia de pe peretii bolului si repetam operatiunea.
Asamblare tort:
- Taiem blatul pe orizontala, in 3 sau 4 parti, dar numai dupa ce este complet rece.
- Impartim crema in 3 sau 4 parti, in functie de numarul de felii de blat pe care le avem.
- Dupa fiecare foaie punem crema, acoperim putin si pe laterale si il punem la frigider pentru 8-10 ore.
Notes
- Blatul si crema se pot face cu o zi inainte de a-l asambla, astfel blatul are timp sa se raceasca iar crema va fi mai ferma.
- In cazul in care le pregatim cu o zi inainte, vom impacheta blatul racit, cu cu folie alimentara, iar crema o acoperim tot cu folie si le punem pe amandoua la frigider.
- Pentru a obtine un tort drept, asptuos, la asamblarea lui, vom inversa ordinea asezarii feliilor de blat. Partea de sus (capacul) blatului va deveni prima foaie de jos a tortului, iar partea blatului de jos va deveni ultima foaie in tortul nostru.
- Eu am folosit frisca Ken Nata pentru ca nu are caragenan, iar ciocolata, Callebaut.
Ganduri bune, Alina!
Multumesc pentru inspiratie, Lucky Cake
Natalia says
Ce bine arata torticul asta, Alina! Si da, Thermomix – ce comoara in bucatarie! Sarbatori fericite, draga Alina!
Alina Stan says
Draga mea, iti multumesc pentru urari. Ganduri bune si lumina!