Acum 2 saptamani am postat reteta unui tort clasic cu morcovi si crema de ciocolata alba, reteta pentru care am avut un feedback foarte bun. Am primit multe mesaje din partea voastra. Se pare ca majoritatea l-ati pregatit pentru Craciun si Revelion.
Pe langa aceste mesaje insa, am primit si mesaje cu rugamintea de a posta si o reteta de tort cu morcovi in varianta raw, fara gluten, fara lactoza. Ei bine, astazi am reusit si am scris aceasta reteta de tort raw cu morcovi si cocos, special pentru cei care mi-ati scris despre problemele voastre.
Sper sa fie pe placul tau aceasta reteta!
Dupa cum deja stii, si eu sunt o mare iubitoare de desert. Desi acest lucru nu este tocmai bine, incerc sa alternez, cu preparate fara zahar, iar unele dintre ele sunt deserturile raw vegan.
Deserturile raw vegan sunt printre favoritele mele, iar daca si tu le indragesti, gasesti aici mai multe retete.
Daca esti abonat al blogului, poti beneficia de un pret special pentru cartea mea de retete, Dulce si Sarat, carte cu 128 de pagini si 54 de preparate, in care vei gasi retete cu deserturi raw, dar si preparate sarate, vegane.
Tort raw cu morcovi si cocos
Echipament
- Tava Ø 16 cm, cu baza detasabila
- hartie de copt
Ingrediente
Blat
- 280 g morcovi (cantitate neta, deja curatati)
- 100 g curmale medjool
- 50 g stafide
- 100 g nuca pecan
- 30 g fulgi cocos
- 1 lingurita scortisoara pudra
- ¼ lingurita ghimbir ras
Crema cocos
- 200 g caju
- 250 g pulpa nuca cocos (nuca de cocos tanara)
- 150 g miere sau alt indulcitor
- 2-3 linguri zeama lamaie
Decor
- 50 g fistic tocat grosier
Instructiuni
Blat
- Punem in robotul cu lama in S, in cazul meu in Thermomix, morcovii curatati si taiati in bucati de 4 cm, curmalele si stafidele si maruntim setand 5 sec/ viteza 6.
- Coboram compozitia de pe peretii bolului si continuam maruntirea pentru inca 5 sec / viteza 5.
- Compozitia obtinuta trebuie sa fie usor grunjoasa, deci nu pasta. Daca doresti o altfel de compozitie, continui pana cand obtii textura dorita.
- Adaugam in bol si nuca pecan, fulgii de cocos, scortisoara, ghimbirul si maruntim, setand 5 secunde/ viteza 4,5.
- Cu ajutorul spatulei dam jos compozitia de pe peretii bolului si repetam operatiunea setand inca 5 sec / viteza 5.
- Impartim compozitia de blat in 2 parti egale (275 g x 2) si o parte o intindem in tava cu baza detasabila si tapetata cu hartie de copt.
- Tava cu primul blat asezat o dam la congelator pana cand pregatim crema tortului.
Crema
- Nucile caju hidratate, pulpa de cocos, mierea si zeama de lamaie se pun in robot, in cazul meu in Thermomix si se incepe maruntirea cu 40 sec/viteza 5.
- La nevoie oprim aparatul si dam jos compozitia de pe peretii bolului.
- Continuam cu pasarea compozitiei, astfel incat sa obtinem o crema fina, ca un mousse, crescand treptat de la viteza 5 la viteza maxima, pentru inca aproximativ 2 minute.
- Jumatate din crema obtinuta o asezam peste blatul din congelator, nivelam si dam din nou la congelator pentru inca 1 ora.
- Dupa ce timpul s-a scurs, asezam peste stratul de blat si crema, cel de-al doilea strat de morcovi, nivelam, acoperim cu ultimul strat de crema de cocos si nivelam din nou.
- Tortul il dam din nou la congelator pentru inca 1,5 ore, suficient cat sa se inchege compozitia. Nu este nevoie sa fie total congelat.
- La final se toaca fisticul si se presara peste tort.
- Tortul se poate pastra la frigider pentru cateva zile sau se poate portiona si se pastreaza la congelator, scotandu-se cate o felie la nevoie, cu aproximativ 1 ora inainte.
Observatii
- Din ingredientele de mai sus obtinem un tort raw cu morcovi si cocos de 1,200 kg si o inaltime de 4 cm.
- Curmalele medjool pot fi inlocuite de curmale normale. Daca sunt tari, le poti hidrata in apa calduta, aproximativ 15-20 minute.
- Cele 200 g de caju (cantitate neta, inainte de hidratare) se lasa in apa peste noapte, minim 8 ore.
- Nuca de cocos tanara are coaja subtire, se sparge usor (este nevoie doar de un cutit de bucatarie) are mult lichid si o pulpa frageda, moale, gelatinoasa care se desprinde usor de pe interiorul nucii, folosind o lingura. Nuca matura are coaja groasa, maro, se sparge greu, are putin lichid in interior si o pulpa groasa si tare, care se poate razui, obtinand-se astfel nuca de cocos rasa sau o putem folosi ca sa obtinem lapte de cocos. Aveti aici reteta pentru lapte de cocos.
- Eu cumpar nuci de cocos tinere din Kaufland sau Lidl, iar dupa ce consum lichidul, pulpa o videz, o etichetez si o pun la congelator pentru mai tarziu.
- Mierea poate fi inlocuita cu sirop de agave.
Maria says
Buna!
Ca si pulpa de cocos, putem pune cocos de la conserva, din acela gros ?
Alina Stan says
Buna, da se poate pune cocos la conserva. O lasi peste noapte in frigider si in ziua urmatoare scoati cu o lingura, doar partea solida. S-a putea sa mai trebuiasca sa pui 2-3 linguri fulgi de cocos, in ideea de a nu fi prea subtire compozitia.
Spor si Paste binecuvantat!
Alina
Mihaela says
Daca pastrez tortul al congelator (vreau sa-l fac inainte de eveniment) cu cat timp inainte de servire trebuie sa-l scot din congelator? Si, dupa ce il scot il tin la frigider sau afara? In plus, daca folosesc doar fulgi de cocos, sa pun aceeasi cantitate (250 gr)?
Mersi!
Alina Stan says
Buna, Mihaela
Daca pastrezi torul in congelator si nu este portionat, il poti scoate cu 6-7 ore inainte de eveniment si il lasi in frigider.
Legat de inlocuirea celor 250 g de pulpa de cocos, aceasata este ca o smantana, deci nu poti inlocui cu 250 g de fulgi de cocos care sunt uscati pt ca va iesi o crema extrem de groasa, ei absorband tot lichidul. Poti pune o parte aprox 40 grfulgi cocos si partea groasa dintr-o conserva de cocos, pe care o tii inainte in frigider si scoti cu lingura doar partea care s-a inchegat si eventual mai poti pune pune putin lichid din conserva.
Sper sa te ajute expicatiile.
Alina
Daniela says
Bună, am văzut ca nu ai deloc in cremă unt de cocos sau de cacao … așa este rețeta sau ai omis să scrii?
Alina Stan says
Buna, Daniela, da, crema nu contine unt sau ulei de cocos deoarece am folosit pulpa din nuca de cocos tanara si aceasta este mai moale, iar grasime se gaseste suficient in cocos si nucile caju.
Multumesc pentru vizita, Alina