Tort raw de cocos si ciocolata

raw, cocos,

In Ciocolata, Desert raw (hrana vie), Desert vegan (de post), Deserturi, Retete fara gluten, Retete raw, Retete vegane (de post), Torturi/Tarte by Alina Stan16 Comments

TORT RAW VEGAN COCOS
Anul trecut pe vremea aceasta faceam tot un tort raw de cocos si ciocolata si tot pentru aniversarea celui mai mic membru al familiei, T :)

Fata de tortul de cocos si ciocolata de anul trecut, anul acesta am schimbat putin compozitia, insa credeti-ma ca este demential de bun si cremos, iar asta si datorita noului meu ajutor in bucatarie, si anume un nou aparat multifuntional pe care l-am achizitionat acum 2 luni si ceva :)

tort vegan ciocolata si cocos
 

Ingrediente blat:

  • 120 gr migdale hidratate  peste noapte
  • 50 gr curmale hidratate 15 minute
  • 1/2 lingurita cacao
  • 45 gr fulgi ovaz
  • 30 gr ulei cocos topit la bain marie
  • 1 lingura fulgi cocos pentru tava

Ingrediente crema cocos:

  • 300 gr caju hidratat peste noapte
  • 200 gr banane congelate (cantitate neta, fara coaja)
  • 3 lingurite zeama lamaie
  • 1 conserva lapte cocos organic (400 ml)
  • 1 lingurita  pudra vanilie
  • 70 gr miere salcam sau sirop de agave
  • 100 gr ulei cocos topit la bain marie

Glazura ciocolata:

  • 110 gr banane congelate si stropite cu zeama de lamaie  (cantitate neta, fara coaja)
  • 170 gr avocado bine copt
  • 3 lingurite cacao
  • un praf de sare
  • 35 gr miere de salcam sau sirop agave
  • 30 gr ulei cocos
  • 1 lingura apa

Metoda:

  1. Pentru a obtine blatul, am pus in bolul robotului migdalele, curmalele, cacao, fulgii de ovaz si am maruntit. Am dorit o consistenta mai crocanta, asa ca nu le-am maruntit foarte fin si le-am lasat cam de marimea bobului de orez. Daca doriti ca blatul sa fie mai fin, procesati pana cand obtineti consistenta dorita.
  2. Odata maruntite, am adaugat si uleiul de cocos topit la bain-marie.
  3. Compozitia obtinuta am intins-o intr-o tava cu diametru de 16 cm, tapetata cu fulgi de cocos si am lasat tava la congelator pana cand am facut crema de cocos.
  4. Pentru crema de cocos am procesat caju-ul hidratat, la viteza maxima, pana cand am obtinut o crema fina.
  5. Peste crema de caju obtinuta, am adaugat bananele congelate, zeama de lamaie, laptele de cocos (am lasat conserva la frigider peste nopate si am folosit doar partea alba/grasimea-aproximativ 6 linguri), pudra vanilie si am mixat totul.
  6. La  final am adaugat mierea/sirop agave si uleiul de cocos topit la bain marie. Crema rezultata este una fina, densa, asemenea mousului.
  7. Crema de cocos obtinuta am pus-o peste blat si am pus din nou la congelator pentru a se intari putin.
  8. Pentru glazura de ciocolata am pus in robot bananele congelate si avocado si am mixat pana cand am obtinut o crema fina.
  9. Tot aici am adaugat cacao, sare, miere/sirop agave, ulei de cocos, apa si am procesat din nou.
  10. Glazura am intins-o peste crema de cocos si am mai lasat tortul la congelator 30 minute.
  11. Tortul rezultat a avut o greutate de 1,1 kg si inaltime de 5 cm; eu zic ca ar merge facut si intr-o tava de 18 cm, folosind aceleasi cantitati de ingrediente. Poate fi pastrat in frigider.

***Nota:  Daca aparatul multifunctional/blenderul pe care il folositi este mai putin performant, este de preferat sa puneti ingredientele pe rand pentru a-i usura munca.

Cantitatile de lichid pot diferi, in functie de perioada de hidratare a semintelor/nucilor si in functie de puterea robotului/blenderului cu care lucrati.

 

tort raw cocos si ciocolata
 

 

THERMOMIX

Pentru a fi la curent cu articolele si retetele publicate pe Arome de Povestete poti abona, scriind adresa ta de email in casuta de pe blog, pe care o gasesti in bara laterala din dreapta Pentru ca aceasta sa fie activa si sa primesti noutatile pe mail, trebuie sa confirmi abonarea primita pe mail!

Daca ai gasit informatii utile sau ti-a placut reteta, poti distribui  si prietenilor tai!

Nu uita sa vizitezi si pagina de Facebook a site-ului, Instagram si Pinterest.

 Ajutorul meu in bucatarie este Thermomix. Daca doresti sa participi la o demonstratie, completeaza acest formular si te voi contacta de indata.

Daca ti-a placut aceasta reteta, nu ezita sa-i acorzi 5 stelute in chenarul de mai jos (apasati pe ultima steluta) :)

Sumar
Numele Retetei
Tort raw de cocos si ciocolata
Publicata pe
Nota medie
3.5 Based on 7 Review(s)

Comments

  1. nicoleta

    Salut,

    Pentru prima mea reteta de tort raw vegan, am ales tortul de cocos si ciocolata de pe site-ul tau. Am urmat cu sfintenie reteta, am cantarit ingredientele cu un cantar electric. Tortul a iesit foarte frumos ca aspect, dar foarte putin dulce. Ai putea sa revizuiesti reteta? Poate ai pus prea putina miere in vreunul din straturi…mersi frumos!
    Nicoleta

    1. aromedepoveste

      Nicoleta, iti multumesc pentru feedback. Ma bucur ca ai dat startul cu una dintre retetele mele de tort raw vegan. Sper sa mai incerci si altele :)
      Legat de “dulceata” tortului care vine din bananele bine copate si din miere sau alt indulcitor, aceasta difera in functie de gusturile fiecaruia. Am facut tortul de 2 ori si am mers pe gusturile copiilor mei. De fiecare data a facut furori :)
      Pentru a fi in concordanta cu gusturile tale, gusta din compozitiile/cremele facute pentru a pregati dupa placul tau. Nimic nu e batut in cuie 😉
      Te mai astept in vizita!

  2. emanuela

    Buna! As vrea sa il incerc si eu pe asta, cantitatile sunt pt o tava cu diametru de 28cm, ca cel de cocos si ciocolata? Multumesc

  3. Dragomir Ionela

    Buna.bananele tb sa fie congelate? Nu pot folosi banane proaspete? Astept raspuns pt ca doresc cu netabdare sa il fac.Multumesc!

    1. Alina Stan

      Da, trebuie banane congelate. Bananele congelate au alt gust si alta textura decat cele proaspete.

  4. Ela

    Buna ziua!!! Felicitări pentru Rețete…sunt curioasa ce aparat v.ati achiziționat??

  5. Zsuzsa

    Salut,

    Imi place reteta ta. Detin un Thermomix si doresc sa fac tortul. Ar fi posibil sa-mi trimiti reteta cu Thermomix? Multumesc mult si weekend frumos :)

    1. Author
      Alina Stan

      Buna,
      Nu am reteta exacta pentru Thermomix insa pentru a-ti fi usor cu aparatul este bine sa stii ca vitezele de la 1-3 sunt pentru amestecare, de la 4-6 pt tocare si de la 7-10 pasare.
      In functie de ceea ce doresti sa obti vei folosi viteza potrivita.
      Sper ca ti-am fost de ajutor!

  6. Nadina

    Multumesc ! Maine il facem si noi! Nu am gasit pudra de vanilie. Dar incercam cu esenta pt aroma.

    1. Author
      Alina Stan

      Spor! Astept feedback :)
      Ca si grad de dulceata a tortului poti, pune mai multa sau mai putina miere sau alt indulcitor, in functie de preferinta.

Leave a Comment