Un dulce sanatos, fara zahar, fara foc, cu un gust delicios intr-un tort raw de ciocolata si cocos!
In saptamana care tocmai s-a incheiat, l-am sarbatorit pe cel mai mic membru al familiei, T., care a implinit 4 ani. A fost o saptamana plina: sarbatorit la gradinita, sarbatorit acasa in familie, sarbatorit cu prietenii la locul de joaca. Acum a trecut si am avut putin timp sa va arat si tortul 🙂
Pentru sarbatorirea din familie, am facut un tort raw vegan in straturi de ciocolata si cocos, care a fost foarte bun!
Tortul l-am facut intr-o forma de 28 cm si a iesit un tort de 2,400 kg, aproximativ 18 felii.
Acum sa va spun ce am folosit.
Nu va speriati de ceea ce urmeaza ca e foarte simplu 😉 Daca vreti sa nu va complicati, puteti face doar 2 straturi in loc de 4 straturi, respectiv puneti toata compozitia de cocos si peste, puneti pe cea de ciocolata.
- [b]Blat:[/b]
- 250 gr smochine
- 100 gr fulgi cocos dati prin rasnita
- 100 gr migdale macinate
- 18 lg apa
- 4 lg ulei cocos
- 2 lg cacao
- 2 lg sirop agave
- [b]Crema cocos:[/b]
- 250 gr caju inmuiat in apa 4-5 h
- 1 conserva de lapte cocos
- 200 ml apa
- 5 lg sirop agave
- 75 gr fulgi cocos rasnitati
- 5 lg unt cacao topit pe baie de abur (bain marie)
- [b]Crema ciocolata:[/b]
- 250 gr caju inmuiat in apa 4-5 h
- 270 ml apa
- 7 lg unt cacao topit pe baie de aburi (bain marie)
- 6 lg sirop agave
- 4 lg cacao
- [b]Decor:[/b]
- fulgi de cocos
- fulgi de migdale
- merisoare
- Pentru a face[b] [i]blatul[/i][/b], am inmuiat smochinele in apa pentru 30 minute iar fulgii de cocos i-am dat prin rasnita de cafea.
- Am macinat migdalele in robotul cu lama in S, iar apoi am pus smochinele hidratate si fulgii de cocos rasniti.
- Pentru a merge mai usor robotul, am pus si apa, uleiul de cocos, siropul de agave si cacao.
- Compozitia rezultata este una lipicioasa si o intindem uniform in forma de tort.
- Am procesat caju-ul pana cand am obtinut o crema fina.
- Pentru [i][b]crema de cocos[/b][/i], am adaugat laptele de cocos si jumatate din cantitatea de apa (100 ml) iar cand s-a omogenizat totul, am adaugat si siropul de gave, fulgii de cocos rasnitati si untul de cacao.
- Apoi am adaugat si cealalta jumatate din cantitatea de apa.
- Jumatate din compozitia de cocos obtinuta am asezat-o peste blat si am dat la congelator pentru 40 minute.
- Peste aceasta compozitie am pus jumatate din crema de ciocolata obtinuta mai jos si iarasi am dat la congelator 40 minute, iar apoi repetam operatiunea cu crema de cocos si apoi din nou ciocolata.
- Eu m-am complicat putin pentru ca am vrut sa pun compozitia de cocos intercalata cu cea de ciocolata, insa daca nu vreti batai de cap, puteti pune peste blat toata compozitita de cocos iar peste ea, toata compozitia de ciocolata. Si gata!
- Pentru [i][b]crema de ciocolata[/b][/i] am pus in robot caju-ul si am procesat pana cand am obtinut o crema fina.
- Am adaugat jumatate din cantitatea necesara de apa (135 ml) si am procesat.
- Am adaugat untul de cacao, siropul de agave, cacao si am incorporat totul.
- Adaugam apoi si cealalta jumatate din cantitatea de apa (135 ml).
- Jumatate din compozitia de ciocolata obtinuta am asezat-o peste crema de cocos de mai sus si am dat la congelator pentru inca 40 minute.
- Apoi am repetat procesul cu crema de cocos si ciocolata.
Va recomand inca un tort cu ciocolata si cocos insa acesta are o alta compozitie si se poate pastra la frigider. Aveti aici reteta.
mijnzeep1 says
Arata ca de poveste! La multi ani lui T.!
Si felicitari, deja salivez 😉
Arome de poveste says
Multumesc pentru urari si aprecieri 🙂
Ganduri Sanatoase says
pret total ?
smochinele sunt crude presupun nu ?
Arome de poveste says
Sunt smochine deshidratate.
Te referi la costul de productie al tortului?
Ganduri Sanatoase says
da, la costul tuturor ingredientelor
Arome de poveste says
Pentru gramajele folosite la acest tort ajunge undeva la 100-120 lei.
Ella Cado says
Arata demential!!!! imi lasa gura apa 🙂 Felicitari Alina!
Arome de poveste says
Multumesc:)))
Alina
Teodora Dinescu says
Arata absolut minunat… felicitari 🙂 La multi ani fericiti!!!
Arome de poveste says
Multumesc din suflet, Teodora!
World of Solitaire says
La Multi Ani! celui mic, si sa se bucure de prietenii alese, ca si mamica lui.
Onu
Arome de poveste says
Multumesc, Onu.
Alina
World of Solitaire says
Doamne ajuta!
Onu
plioti nicoletta manuela says
interesanta reteta! imi place!
Arome de poveste says
Multumesc mult.
Alina
bodyenergyaction says
Buna Alina!
Felicitari in primul rand pt. retetele tale minunate!
Am si eu o intrebare, oare cat m-ar costa un tort la comanda pentru ziua mea, facuta evident de tine 🙂
Multumesc
Arome de poveste says
Buna Bea!
Ma bucur ca te-ai gandit la mine 🙂
Iti voi scrie pe privat.
Alina
Alexandra says
Sa-ti traiasca T-ul, sa creasca mare si sa aiba noroc!
Iar tortul ala e de revista!
Arome de poveste says
Multumesc pentru urari si pentru apreciere 🙂
Alina
Munteanu Geanina says
As dori sa incerc si eu reteta aceasta de tort de ziua mea, imi puteti spune cat inseamna in grame 1 lingura de ulei cocos, respectiv unt de cacao? Multumesc, Gianina
Arome de poveste says
Geanina, din 5-6 grame ulei cocos sau unt de cacao se obtine cantitatea pentru 1 lingura.
Gabriela says
Minunat noul site! Multumesc pentru retetele impartasite. M-au inspirat de multe ori. As dori sa fac unul din torturi, poate acesta, de ziua baietelului meu. De unde cumperi unt de cacao, ulei de cocos, cacao alcalinizata? Ulei am mai vazut, dar unt de cacao sau cacao alcalinizata nu am gasit.
aromedepoveste says
Multumesc, Gabriela!
Legat de ingrediente, atat uleiul de cocos, untul de cacao cat si cacao alcalinizata, le cumpar de pe http://www.driedfruits.ro
Te mai astept in vizita, iar daca vrei sa afli ce retete mai postez, intri pe http://www.aromedepoveste.ro, iar in partea dreapta vei vedea o casuta cu “Aboneaza-te” 🙂
Spor la dulcegarit!
Alina
Madalina says
Buna seara,
De multe saptamani astept ocazia potrivita sa incerc reteta de tort. Astazi ia-ta ca se ivi ocazia. Cremele au un gust demential dar mi-e teama ca crema de cocos nu se intareste. Ceva sfaturi? Multumesc anticipat.
aromedepoveste says
Crema de cocos este mai fluida decat cea de ciocolata, insa se va pune in congelator pentru a se intari/ingheta. Da-mi se veste cum a iesit 🙂
Ana says
Oare pot folosi caise deshidratate la blat, in loc de smochine?
Mersi
aromedepoveste says
Ana, Poti insa caisele ii vor schimba gustul. Sunt foarte diferite fata de smochine.
Iti recomand sa-l incerci pe acesta: https://aromedepoveste.ro/tort-raw-de-cocos-si-ciocolata/. A fost facut de multi si a fost foooarte laudat. Doar sa gusti din compozitie si sa-l faci cat de dulce vrei tu.
Ana says
Am gasit smochine in Cora, o sa fac reteta asta. Piticu nu gusta nimic cu avocado, nu-i place, de aia prefer reteta asta, pare mai simpla. Is curioasa ce iese si daca manca si altcineva in afara de mine :)) ?!
Am mai facut alt tort raw cu migdale, caju, lamaie si afine si l-am mancat eu :)), o saptamana am mancat tort.
Mersi de explicatii! Te anunt cum iese.
aromedepoveste says
Ana, poti face doar cu jumatae din cantitati ca sa nu mananci 2 saptamani tort :); asta chiar e mare!
Ana says
Nu mi-a iesit :(… E e deja de la 21 iin frigider si nu s-a intarit. Cremele s-au amestecat, aia alba a iesit cam lichida, cred ca trebuia mai putina apa. Nu stiu. Copilul zbiera langa mine, nu am reusit sa masor calumea untul de cacao si apa… Is asa suparata… Nimic nu-mi iese.
aromedepoveste says
Ana, stai linistita; toti avem zile mai bune si zile mai rele.
Ai pus tortul la congelator dupa fiecare strat? Daca nu l-ai lasat sa se intareasca dupa fiecare crema in congelator, cremele se combina dar nu cred ca asta este o problema.
Acesta este un tort congelat, nu este un tort care se pastreaza in frigider.
Linkul care ti l-am dat zilele trecute, tot cu tort de cocos si ciocolata, acele este un tort care se poate pastra in frigider.
Chiar si combinate cremele, sunt sigura ca il vei savura!
Zi frumoasa!
Ana says
Am bagat la congelator, dar nu 40 min, si mi-am dat seama ca am masurat gresit, am cl si dl, in loc de ml la cantar, si am pus aiurea…
Nu am urmat nici instructiunile punctual, credeam ca am retinut, dar nu am retinut tot, am avut reteta pe foie.
Rezultatul e fericit, oricum! Sotu a avut ideea salvatoare de a il baga la congelator o vreme, si acum e inghetato-tort :)), dar e f bun, a mancat si mofturici un pic din blat, crema cica e “iacs”… S-a intarit dupa vreo 3 h+ si la congelator, deci am pus apa intr-o veselie… Trebuie neaparat sa imi fac un biletel pe cantar cu conversia ml/dl sau ml/cl, ca in conditii de urlete si “impuscaturi” nu mai pot fi atenta. Oricum, piticu mi-a facut 4 torturi de plastelina, a fost un dulce.
aromedepoveste says
Ma bucur Ana ca in final a iesit.
Stiu cum e cand urla pe langa tine cel mic (in cazul meu 2 🙂 ) si nu sti ce si cum sa faci.
Conteaza mult starea in care esti atunci cand gatesti, asa ca Keep calm and go on 🙂
Poate incerci si celalat tort cu cocos; crede-ma este cel putin de 2 ori mai bun. In loc de avocado poti pune crema de caju cu cacao sau si mai simplu faci doar o glazura mai densa din cacao, sare si ulei de cocos.
Seara buna si multumesc de feedback.
Ana says
Mersi de pont, o sa incerc si alalalt cand o sa mai am evenimente.
Mocanu Cristina says
Am si eu o intrebare, Daca fac tortul acesta si il tin la congelator, dar pt servire eu trebuie sa ajung in alta localitate aflata cam la 3 ore distanta{poate mai mult}, voi avea probleme cu el, se va amesta crema { daca aveti idee}?
Alina Stan says
Cristina, compozitia acestui tort este una destul de lichida si nu va rezista transportului. Acest tort trebuie pastrat in congelator. Daca doresti ceva asemanator si care sa reziste transportului iti recomand acest tort https://aromedepoveste.ro/tort-raw-de-cocos-si-ciocolata/, care este tot cu cocos si ciocolata. Ciocolata este pe baza de banane si avocado insa daca nu iti place poti face crema din caju si cacao/carob. In timpul transportului va trebui sa lasi tortul in tava cu peretii detasabili (sa nu scoti peretii) si cand ajungi la destinatie sa-l pui la congelator 2-3 ore pana cand se mai intareste putin.Eu am pastrat acest tort in frigider, avand o compozitie mult mai groasa.
Sper ca ti-am fost de ajutor.
Alina
Cristina says
Mulumesc mult.
Andreea says
Buna,
Poti sa imi spui, te rog, ce gramaj are conserva de lapte de cocos (cati ml)?
Multumesc.
Alina Stan says
Andreea, conserva are 400 ml. Acest tort trebuie pastrat in congelator deoarece compozitia este una mai subtire.
Iti mai recomand un alt tort cu cocos si ciocolata care are o compozitie mai groasa si care poate fi pastrat in frigider : https://aromedepoveste.ro/tort-raw-de-cocos-si-ciocolata/
sau un altul cu glazura de cocos: https://aromedepoveste.ro/tort-ciocolata-raw-cu-glazura-de-cocos/
Spor!
Carmen says
oare cu ce as putea inlocui nucile de caju? eu nu pot manca nuci, bebe este alergic!
Alina Stan says
Carmen, in acest caz ai putea face un altfel de tort, eventual cu fructe, tarate pshilium sau agar-agar.
Carmen says
Alina, urmaresc de ceva timp blogul tau …. am facut cateva retete, toate au iesit minunat.
De Craciun am incercat tortul acesta dar am facut cateva modificari si a iesit super, super…la crema de cocos nu am mai pus deloc apa, mi s-a parut f moale dupa ce am pus o conserva intreaga de lapte cocos. La crema de ciocolata am adaugat doar un pic de apa cat sa pot mixa ingredientele. A iesit un tort f bun ce poate fi pastrat in frigider.
Felicitari pentru blog.
PS. Mosul mi-a adus cartea ta, abia astept sa incerc si retelele de acolo.
Un An Nou minunat!
Alina Stan says
Buna, Carmen, Iti multumesc pentru mail si multumesc si Mosului ca ti-a aduc cartea mea cu retete. Sper sa iti palca retetele din cartea Dulce si Sarat si te mai astept cu pareri 🙂
Mai este pe blog reteta cu ciocolata si cocos, iar crema este mai densa: https://aromedepoveste.ro/tort-raw-de-cocos-si-ciocolata/
Iti doresc un An Nou plin de bucurii si impliniri!
Alina