Tort raw vegan de mango

Tort raw vegan de mango

In Desert raw (hrana vie), Desert vegan (de post), Deserturi, Retete fara gluten, Retete raw, Retete vegane (de post), Torturi/Tarte by Alina Stan20 Comments

Un tort racoros, perfect pentru zilele calduroase de vara!

Mango mai este cunoscut sub numele de “fructul pasiunii”, “regele fructelor” sau “fructul fericirii”. El contine vitamina A, B, C, beta-caroten, calciu, fosfor si fier.

Tort raw vegan de mango
 
Tort raw vegan de mango
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
 
Autor:
Portii: 12
Ingrediente
  • Blat:
  • 160 gr nuca romaneasca, lasata la hidratat in apa peste nopate
  • 140 gr curmale fara samburi, hidratate in apa pentru 20 minute
  • 4 linguri unt cacao topit la bain-marie (in stare solida cca. 25 grame)
  • 1 lingurita ulei cocos pentru uns tava
  • 2 linguri fulgi cocos pentru tapetat tava
  • Crema:
  • 3 bucati mango bine copt (1,4 kg)
  • 2 linguri zeama lamaie
  • 1 lingurita vanilie
  • 2 lingurite gelatina vegetala (agar-agar)
  • 100 ml apa fiarta pentru gelatina
  • optional indulcitor
Click pe ingredintele verzi pentru a le cumpara!
Instructiuni
  1. Nuca hidratata si spalata am pus-o in robotul cu lama in S si am procesat.
  2. Am adaugat curmalele hidratate si am procesat din nou.
  3. La final am adaugat untul de cacao topit la bain-marie si am amestecat putin.
  4. Cand topiti untul de cacaco, aveti grija sa nu depaseasca 40 grade Celsius.
  5. Tava rotunda cu pereti detasabili, am uns-o cu ulei de cocos, am presarat-o cu fulgi de cocos pentru a nu se prinde crusta de tava si am intins compozitia obtinuta mai sus.
  6. Cand intindeti crusta/blatul, umeziti-va mainile cu apa rece pentru a lucra mai usor cu compozitia.
  7. Dupa ce am terminat de intins blatul, am pus tava in congelator pentru 10 minute, timp in care am pregatit crema de mango.
  8. Am curatat fructele, le-am taiat bucati si le-am pus in rorbotul cu lama in S.
  9. Tot aici am adaugat zeama de lamaie, vanilie si am procesat totul, pana cand am obtinut un piure fin de fructe.
  10. Pentru a face gelatina, am pus apa la fiert, iar cand a dat in clocot apa, am adaugat pudra agar-agar.
  11. Am lasat-o sa fiarba cca.1-2 minute, timp in care am amestecat cu telul.
  12. Gelatina obtinuta am luat-o de pe foc, am lasat-o sa stea 1 minut, iar apoi am incorporat-o in piureul de fructe.
  13. Compozitia obtinuta am rasturnat-o in tava, peste crusta si am lasat-o la congelator doar 10 minute, timp in care s-a intarit.
  14. Am scos inelul detasabil al tavii si am ornat tortul cu coacaze rosii.
  15. Am pastrat tortul in frigider, atat cat am putut :)
Notite
Daca mango nu este suficinet de dulce, folositi indulcitorul preferat.
Din ingredientele folosite am obtinut un tort cu diametru de 24 cm si o inaltime de 3,5 cm.

Daca va place mango, va recomand un smoothie delicios cu mango, menta si ghimbir sau inghetata de mango.

Enjoy!

Pentru a fi la curent cu articolele si retetele publicate pe Arome de Povestete poti abona, scriind adresa ta de email in casuta de pe blog, pe care o gasesti in bara laterala din dreapta Pentru ca aceasta sa fie activa si sa primesti noutatile pe mail, trebuie sa confirmi abonarea primita pe mail!

Daca ai gasit informatii utile sau ti-a placut reteta, poti distribui  si prietenilor tai!

Nu uita sa vizitezi si pagina de Facebook a site-ului, Instagram si Pinterest.

 Ajutorul meu in bucatarie este Thermomix. Daca doresti sa participi la o demonstratie, completeaza acest formular si te voi contacta de indata.

Daca ti-a placut aceasta reteta, nu ezita sa-i acorzi 5 stelute in chenarul de mai jos (apasati pe ultima steluta) :)

Sumar
Numele Retetei
Tort raw vegan de mango
Publicata pe
Nota medie
5 Based on 2 Review(s)
THERMOMIX

Comments

  1. World of Solitaire

    Am trecut pt o felie de tort, ce+mi pare delicios, dar deceptie;
    frumoasa brunetă a cedat locul unei blonde, poate la fel de frumoasa, dar fără şarmul exotic.
    Frumoase braţele sculpturale ale blondei, impozantă fruntea socratică, superb zâmbetul, dar resimt lipsa brunetei exotice, care parcă ma hipnotiza.
    Ser că nu-i bai, chiar dacă pt mine a fost!
    Onu

    1. Arome de poveste

      Mda… perceptia fiecaruia asupra unei imagini. Poza era alb-negru, parul meu in realitate era aramiu.
      Acu’, asta sunt!
      Te astept in continuare in vizita pe blog, cu tot cu comentarii :)

      1. World of Solitaire

        Mda.. are o nota de prevenire!
        Dartin seama de invitatie!
        Pt care iti multumesc.
        Arămiu sau şaten?
        Nici nu ştii ce comoară ai.
        Soţia mea are părul roşu închis, intens, iar eu îl văd cel mai frumos!
        Dacă s-ar blonzi, m-ar mâhni cumplit!
        Bine că eşti o fată civilizată, că vai de mine, în alt caz! :)
        Onu

          1. World of Solitaire

            Aceeasi, dar depinde de ce caracter!
            Totusi,nu ma indoiesc de tine, nici in ruptul capului!
            Mi-o spune intuitia!

            Onu

    1. aromedepoveste

      Buna Mihaela,
      Blatul/crusta tortului o poti face din ce doresti. Poti pune migdale crude, cativa fulgi de ovaz macinati, unt cacao sau ulei de cocos si curmale pentru a indulci si a lega compozitia.
      Spor la dulcegarii :)

  2. Cristina

    Arata super😍. As vrea sa il fac maine,insa nu am gasit unt de cacao. Il pot inlocui cu ulei de cocos organic? Daca nu,cu ce l-as putea inlocui?Multumesc frumos

    1. Author
      Alina Stan

      Cristina, se poate inlocui untul de cacao cu uleiul de cocos insa untul de cacao ajuta mai bine la fermitatea blatului.

  3. Cristina

    Multumesc frumos ptr raspuns. Il voi face astazi cu ulei de cocos si voi vedea ce va iesi. Unt de cacao nu am gasit nicaieri,asa ca am comandat de pe net, insa nu mai am rabdare pana saptamana viitoare cand va veni comanda. Multumesc inca o data😊

  4. Alina

    Buna, Alina. Am incercat cateva din retetele tale si sunt delicioase. As vrea sa incerc si acest tort, insa daca as vrea sa inlocuiesc mango cu capsuni sau zmeura, ce cantitate ar trebui sa folosesc?

    1. Author
      Alina Stan

      Buna, Alina, poti inlocui mango cu capsuni sau zmeura insa trebuie sa tii cont ca acestea contin mai multa apa decat mango si asta cere sa cresti cantitatea de agar-agar cu aproximativ 1 lingurita.
      Ar trebui sa ajunga 1-1,2 kg de fructe; oricum acest tort nu este unul foarte inalt, avand undeva la 3,5 cm inaltime.
      Un ultim aspect, eu as face mai intai piureul de fructe intr-un blender iar apoi l-as trece prin sita pentru a nu avea samburii aceia mici de la zmeura.
      Spor iti doresc si sper ca ti-am fost de folos!

  5. Olga

    Multumesc de reteta! Imi plac retetele tale pt ca sint simple si sanatoase. Eu am incercat sa folosesc agar agar, dar de fiecare data in timp ce il incorporez in masa de fructe, se prinde bucatele si nu se amesteca uniform. Am folosit fructe congelate, ma gindesc, poate din cauza ca fructele sint reci si agar e cald… Ce sfat ati putea sa-mi dati? Multumesc!

    1. Author
      Alina Stan

      Buna Olga, agar agar, trebuie pus in fir subtire in piureul de fructe, piure care ar trebui sa fie la temperatura camerei. In timp ce pui in fir subtire, amesteci continuu cu un tel. Cand mai ai bucatele de agar agar, poti remedia problema daca pui toata compozitia (piure fructe si agar-agar) pe foc sau pe baie de abur si amesteci cu un tel, lasandu-l pe foc cat sa se incalzeasca putin si sa permita dizolvarea lui.
      Craciun Fericit alaturi de cei dragi!

Leave a Comment

Da-i o nota retetei: