
Un tort racoros, perfect pentru zilele calduroase de vara!
Mango mai este cunoscut sub numele de “fructul pasiunii”, “regele fructelor” sau “fructul fericirii”. El contine vitamina A, B, C, beta-caroten, calciu, fosfor si fier.

Tort raw vegan de mango
Author:
Cook time:
Total time:
Serves: 12
Ingredients
- [b]Blat[/b]:
- 160 gr nuca romaneasca, lasata la hidratat in apa peste nopate
- 140 gr curmale fara samburi, hidratate in apa pentru 20 minute
- 4 linguri unt cacao topit la bain-marie (in stare solida cca. 25 grame)
- 1 lingurita ulei cocos pentru uns tava
- 2 linguri fulgi cocos pentru tapetat tava
- [b]Crema:[/b]
- 3 bucati mango bine copt (1,4 kg)
- 2 linguri zeama lamaie
- 1 lingurita vanilie
- 2 lingurite gelatina vegetala (agar-agar)
- 100 ml apa fiarta pentru gelatina
- optional indulcitor
Instructions
- Nuca hidratata si spalata am pus-o in robotul cu lama in S si am procesat.
- Am adaugat curmalele hidratate si am procesat din nou.
- La final am adaugat untul de cacao topit la bain-marie si am amestecat putin.
- Cand topiti untul de cacaco, aveti grija sa nu depaseasca 40 grade Celsius.
- Tava rotunda cu pereti detasabili, am uns-o cu ulei de cocos, am presarat-o cu fulgi de cocos pentru a nu se prinde crusta de tava si am intins compozitia obtinuta mai sus.
- Cand intindeti crusta/blatul, umeziti-va mainile cu apa rece pentru a lucra mai usor cu compozitia.
- Dupa ce am terminat de intins blatul, am pus tava in congelator pentru 10 minute, timp in care am pregatit crema de mango.
- Am curatat fructele, le-am taiat bucati si le-am pus in rorbotul cu lama in S.
- Tot aici am adaugat zeama de lamaie, vanilie si am procesat totul, pana cand am obtinut un piure fin de fructe.
- Pentru a face gelatina, am pus apa la fiert, iar cand a dat in clocot apa, am adaugat pudra agar-agar.
- Am lasat-o sa fiarba cca.1-2 minute, timp in care am amestecat cu telul.
- Gelatina obtinuta am luat-o de pe foc, am lasat-o sa stea 1 minut, iar apoi am incorporat-o in piureul de fructe.
- Compozitia obtinuta am rasturnat-o in tava, peste crusta si am lasat-o la congelator doar 10 minute, timp in care s-a intarit.
- Am scos inelul detasabil al tavii si am ornat tortul cu coacaze rosii.
- Am pastrat tortul in frigider, atat cat am putut 🙂
Notes
Daca mango nu este suficinet de dulce, folositi indulcitorul preferat.[br]Din ingredientele folosite am obtinut un tort cu diametru de 24 cm si o inaltime de 3,5 cm.
Daca va place mango, va recomand un smoothie delicios cu mango, menta si ghimbir sau inghetata de mango.
Enjoy!
Cat de frumos e!
Frumos, simplu si racoros 🙂
Am trecut pt o felie de tort, ce+mi pare delicios, dar deceptie;
frumoasa brunetă a cedat locul unei blonde, poate la fel de frumoasa, dar fără şarmul exotic.
Frumoase braţele sculpturale ale blondei, impozantă fruntea socratică, superb zâmbetul, dar resimt lipsa brunetei exotice, care parcă ma hipnotiza.
Ser că nu-i bai, chiar dacă pt mine a fost!
Onu
Mda… perceptia fiecaruia asupra unei imagini. Poza era alb-negru, parul meu in realitate era aramiu.
Acu’, asta sunt!
Te astept in continuare in vizita pe blog, cu tot cu comentarii 🙂
Mda.. are o nota de prevenire!
Dartin seama de invitatie!
Pt care iti multumesc.
Arămiu sau şaten?
Nici nu ştii ce comoară ai.
Soţia mea are părul roşu închis, intens, iar eu îl văd cel mai frumos!
Dacă s-ar blonzi, m-ar mâhni cumplit!
Bine că eşti o fată civilizată, că vai de mine, în alt caz! 🙂
Onu
Bruneta, roscata sau blonda, nu conteaza. Caracterul e important!
Eu sunt aceasi 🙂
Aceeasi, dar depinde de ce caracter!
Totusi,nu ma indoiesc de tine, nici in ruptul capului!
Mi-o spune intuitia!
Onu
Perfect pentru vara, intr-adevar! Arata delicios!
Multumesc Camelia.
Cacao & ciocolata, nuca, nu pot folosi, pot fi inlocuite cu unt 80% si migdale crude?
Multumesc.
Buna Mihaela,
Blatul/crusta tortului o poti face din ce doresti. Poti pune migdale crude, cativa fulgi de ovaz macinati, unt cacao sau ulei de cocos si curmale pentru a indulci si a lega compozitia.
Spor la dulcegarii 🙂
Arata super?. As vrea sa il fac maine,insa nu am gasit unt de cacao. Il pot inlocui cu ulei de cocos organic? Daca nu,cu ce l-as putea inlocui?Multumesc frumos
Cristina, se poate inlocui untul de cacao cu uleiul de cocos insa untul de cacao ajuta mai bine la fermitatea blatului.
Multumesc frumos ptr raspuns. Il voi face astazi cu ulei de cocos si voi vedea ce va iesi. Unt de cacao nu am gasit nicaieri,asa ca am comandat de pe net, insa nu mai am rabdare pana saptamana viitoare cand va veni comanda. Multumesc inca o data?
Cu placere, Cristina.
Buna, Alina. Am incercat cateva din retetele tale si sunt delicioase. As vrea sa incerc si acest tort, insa daca as vrea sa inlocuiesc mango cu capsuni sau zmeura, ce cantitate ar trebui sa folosesc?
Buna, Alina, poti inlocui mango cu capsuni sau zmeura insa trebuie sa tii cont ca acestea contin mai multa apa decat mango si asta cere sa cresti cantitatea de agar-agar cu aproximativ 1 lingurita.
Ar trebui sa ajunga 1-1,2 kg de fructe; oricum acest tort nu este unul foarte inalt, avand undeva la 3,5 cm inaltime.
Un ultim aspect, eu as face mai intai piureul de fructe intr-un blender iar apoi l-as trece prin sita pentru a nu avea samburii aceia mici de la zmeura.
Spor iti doresc si sper ca ti-am fost de folos!
Multumesc frumos pentru raspuns.
Multumesc de reteta! Imi plac retetele tale pt ca sint simple si sanatoase. Eu am incercat sa folosesc agar agar, dar de fiecare data in timp ce il incorporez in masa de fructe, se prinde bucatele si nu se amesteca uniform. Am folosit fructe congelate, ma gindesc, poate din cauza ca fructele sint reci si agar e cald… Ce sfat ati putea sa-mi dati? Multumesc!
Buna Olga, agar agar, trebuie pus in fir subtire in piureul de fructe, piure care ar trebui sa fie la temperatura camerei. In timp ce pui in fir subtire, amesteci continuu cu un tel. Cand mai ai bucatele de agar agar, poti remedia problema daca pui toata compozitia (piure fructe si agar-agar) pe foc sau pe baie de abur si amesteci cu un tel, lasandu-l pe foc cat sa se incalzeasca putin si sa permita dizolvarea lui.
Craciun Fericit alaturi de cei dragi!