Chiftelele cu legume sunt pe lista mancarurilor mele preferate si de acea le si pregatesc o data la aproximativ 10 zile. Fie ca folosesc ou pentru a lega compozitia fie ca le fac de post, sunt la fel de gustoase 🙂 Le poti manca langa o salata, un sos de rosii sau puse intr-o chifla cu salata verde, germeni si un sos delicios, ca si pachet pentru birou sau pentru pachetelul copiilor la scoala. Sper sa incercati si voi aceste chiftele de quinoa!
Ingrediente pentru aprox. 23 chiftele:
- 150 gr quinoa alba
- 100 gr ceapa verde tocata (10 fire subtiri)
- 35 gr usturoi verde (5 fire subtiri)
- 3 linguri ulei masline
- 500 gr ciuperci champignon (cantitate neta – deja curatate)
- sare dupa gust
- piper negru dupa gust
- 150 gr spanac proaspat (cantitate neta – deja curatat)
- 1 lingura coriandru verde tocat
- 1/2 lingurita curry
- 1/8 lingurita chilly (sau dupa gust)
- 3 linguri seminte in rasnite + 6 linguri apa
Ingrediente sos de rosii:
- 50 gr ceapa tocata
- 1 ardei capia tocat
- 1 morcov mic
- 350 gr rosii tocate
- sare
- 12 frunze mari de busuioc
- 2 linguri ulei masline
Metoda pregatire chiftele de quinoa, spanac si ciuperci:
- Am pus apa cu sare pentru a fierbe quinoa.
- Am asezat quinoa intr-o sita si am clatit-o bine cu apa rece. Atentie, daca quinoa nu este bine spalata, va avea un gust amar.
- Cand apa a dat in clocot, am adaugat quinoa si am lasat-o sa fiarba 10 minute, am oprit focul si am mai lasat-o in apa fierbinte, cu capacul pus pentru inca 10 minute.
- Am strecurat apa, am transferat quinoa intr-un castron si am lasat-o sa se raceasca.
- Intr-un castron mic am pus inlocuitorul de ou, respectiv semintele de in rasnite si apa si le-am lasat deoparte 20-30 minute. Compozitia va deveni gelatinoasa.
- Intr-un wok de ceramica, am pus ulei, cepa verde si usturoiul tocat si am lasat aproximativ 1 minut pentu a se inmuia putin.
- Am adaugat ciupercile tocate cam de marimea bobului de mazare. Pentru a economisi timp, am pus ciupercile in robot si le-am maruntit.
- Am pus sare, piper negru si am lasat ciupercile 5 minute la foc mediu; vor lasa apa.
- Am adaugat si spanacul taiat fasii subtiri de maxim 1 cm latime, coriandru, curry, chilly si am mai lasat 1-2 minute pe foc.
- Am scurs sucul lasat de ciuperci cu ajutorul unei strecuratori si am lasat compozitia sa se raceasca. Cand compozitia este rece, se leaga mai bine si putem modela mai usor chiftelele.
- Am transferat intr-un castron mai mare guinoa, compozitia cu ciuperci si spanac si am pus si compozitia gelationasa cu seminte de in. Cine nu doreste sa foloseasca seminte de in, le poate inlocui cu 2 oua si cu 2-3 linguri faina (naut, ovaz etc) daca compozitia este prea moale.
- Am modelat chiftelele, le-am asezat pe o hartie de copt unsa cu ulei de masline si le-am introdus in cuptorul electric preincalzit, la program de ventilatie pentru o perioada de 35 minute, la 180 grade Celsius. Dupa aproximativ 20-25 minute le-am intors si pe partea cealalta cu ajutorul unei spatule.
- Pentru sos, am pus toate ingredientele in robot, mai putin uleiul de masline si busuiocul, si le-am maruntit. Nu le-am facut pasta ci le-am lasat cam de marimea bobului de orez.
- Am pus 2 linguri de ulei de maline intr-o cratita, am pus compozitia maruntita de mai sus la fiert pentru 5-10 minute iar la final am adaugat frunzele de busuioc si am pasat putin cu blenderul vertical pentru a marunti busuiocul.
O alta reteta delicioasa cu quinoa este acest pilaf care se face extrem de usor.
Spor la bucatarit si toate cele bune!
Reteta inspirata de aici: http://84thand3rd.com/2014/01/22/mushroom-quinoa-vegan-meatballs-with-a-rustic-pasta-sauce-and-where-would-you-rather-be/
Geo Dany Rosca says
cele mai bune si gustoase retete merita sase stele
Simona says
Sunt grozave! Va felicit!
Alina Stan says
Va multumesc!