Loboda poate fi gasita sub forma a 3 culori: rosu-violet, galbuie si verde. Frunzele ei au un gust asemanator cu cel al spanacului, contrastand cu multe alte ierburi de salata, care au gust mai puternic si i se mai spune si spanacul salbatic.
Este o planta care apare primavara insa o gasim si toamna si poate fi pusa si la congelator pentru iarna. Contine vitamina C, in concentratie mai mare decat kiwi si lamaia si este un puternic antioxidant.
Pentru ciorba am folosit zeama de varza pe care o putem pregati simplu, acasa. Aveti aici pasii.
- ulei masline
- 1 ceapa tocata
- 1 ardei rosu tocat
- 1 morcov tocat
- 1 telina medie tocata
- sare dupa gust
- 1,4 l apa fierbinte
- 4-5 legaturi de loboda tocate
- 500 ml zeama de varza sau bors
- sare dupa gust
- 1 legatura leustean tocat
- Am pus ulei de masline intr-o cratita si am sotata ceapa. Dupa 1-2 minute, am adaugat legumele spalate si tocate (ardei, morcov, telina) si am mai lasat pe foc 2 minute. Adaugati si putina sare, insa atentie sa nu puneti multa pentru ca ciorba se va mai sara si de la zeama de varza sau bors.
- Am pus peste legume, apa fierbinte si am lasat sa fiarba la foc mic 10-12 minute. Verificati sa fie fierte legumele.
- In acest timp am tocat loboda pe care am adaugat-o in ciorba de mai sus si am mai lasat la fiert inca 2 minute.
- Eu am folosit zeama de varza pe care o fac acasa, insa puteti folosi si bors.
- Zeama de varza am dat-o in clocot separat si am adaugat-o in ciorba.
- Am tocat leustenaul si am presarat.
- Este o ciorba usor de pregatit si plina de vitamine.
Pofta buna!
Miss Bijoux says
Este preferata mea…as putea sa mananc in fiecare zi cu aceeasi placere.
Arome de poveste says
Da… tocmai am pus cateva pungi si la congelator, pentru iarna 🙂
Petrica says
cata apa fiara pui peste legume?
Alina Stan says
Buna, asa cum este precizat si in reteta, am pus 1,4 l dar cantitatea de apa poate diferi usor in functie de cum doresti consitenta ciorbei. Poti pune mai putin la inceput iar spre final completezi daca este cazul.