
In luna mai, promovata ca si luna internationala de lupta impotriva alergiilor si a alimentatiei fara gluten, Alimente Speciale.ro alaturi de The Smart Cuisine si 11 bloggeri culinari, isi propun sa traga un semnal de alarma asupra modului de alimentație. #ManancResponsabil este o campanie cu retete pentru persoanele cu regim special de alimentatie, cum este intoleranta la gluten/ lactate/zahar, diabetici. Dupa inghetata cu afine si cocos, azi va invit la o portie de clatite cu cocos, fara gluten.
Ingrediente:
- 3 oua de tara
- 4 linguri ulei de cocos + 1 lingura ulei pentru uns tigaia
- un praf de sare
- 1 lingura zeama lamaie
- 1 lingura esenta vanilie
- 250 ml lapte orez si migdale
- 70 ml apa minerala
- 110 gr faina de cocos
- 50 gr faina fara gluten
- 3/4 lingurita praf de copt fara gluten
- sirop curmale pentru servit
- nuci pecan pentru servit
Metoda pregatire clatite cu cocos fara gluten:
- Am pus in robot ouale, uleiul, sarea si am mixat.
- Am adaugat apoi zeama de lamaie, esenta de vanilie facuta in casa, laptele de orez si migdale, apa minerala si am mixat la viteza medie.
- La final am adaugat treptat faina de cocos, faina fara gluten, praful de copt si am mixat pana cand s-a omogenizat.
- Faina de cocos am obtinut-o rasnind fulgii de cocos deshidratati.
- Clatitele le-am facut intr-o tigaie ceramica unsa cu ulei de cocos.
- Am luat cu un polonic mic, cate 60 gr din compozitia de clatite si am pus in tigaia fierbinte.
- Am lasat 1,5 – 2 minute pe fiecare parte iar apoi am intors clatitele cu o spatula.
- Au iesit 15 clatite cu un diametru de 9-10 cm.
Mi-au ramas cateva clatite si pentru ziua urmatoare, asa ca le-am acoperit cu folie alimentara. In ziua urmatoare erau tot moi si pufoase 🙂
Alina, am incercat reteta, au iesit minunate clatitele, foarte aromate, parfumate si pufoase 🙂
Am facut mici modificari, am pus lapte de soia bio si inca 10 gr de faina, mi s-a parut un pic cam moale compozitia.
Spor in toate 🙂
Gabriela, multumesc pentru vizita si feedback! Ma bucur sa te “reintalnesc”.
Si eu iti doresc spor la “sapunarit” 🙂
Zi frumoasa!
Am incerct si eu reteta. Sunt f gustoase. Robotul meu nu a maruntit prea fin fulgii si ca atare compozitia a iesit cam sfaramicioasa. Data viitoare as vrea sa incerc cu faina de cocos cumparata. Multumim si la cat mai multe retete sanatoase!
Md…eu i-am transformat in faina. Ai incercat si cu rasnita?
Nu.. Aveam impresia ca si robotul le va marunti destul de fin, dar nu a fost asa. Data viitoare le voi rasni. Chiar daca au fost mai greu de pus in tigaie si de mentinut compacta compozitia, gustul e f bun si cu siguranta voi repeta reteta 🙂
Da, nu trebuie sa fie sfaramicioase si sunt mai groase decat clatitele normale. Le-am pastrat si pentru ziua urmatoare si au fost la fel de bune 🙂
Nu mi-au iesit… am respectat intocmai reteta, singurele “modificari” fiind ca am folosit zeama de lime in loc de lamaie si am folosit direct faina de cocos… s-au lipit, nu s-a legat compozitia, a fost un dezastru culinar…
Buna Alina, nu s-a legat compozitia sau s-au prins de tigaie? De legat nu are cum sa nu se lege, este faina, ou… cel mult poate diferi tipul de faina de cocos (eu am rasnit iar tu ai avut faina cumparata) si sa fi cerut inca o lingura de faina pentru a ingrosa compozitia, altfel nu vad de ce sa nu se lege.
Bună seara! Din păcate, și la mine același dezastru. Clar am făcut eu ceva greșit sau am folosit alte mărci de ingrediente, având în vedere că celorlalte/celorlalți le-a ieșit. Nu am regăsit în rețetă apa minerală și praful de copt menționate la ingrediente. Vă mulțumesc pentru efortul dumneavoastră!
Buna, Elena apa este mentionata la punctul 2, insa intr-adevar praful de copt era mentionat doar la ingrediente. El se pote pune la final o data cu faina.
Poate ii mai dai o sansa si imi lasi si mie un mesaj 🙂
Toate bune!
Alina
Pot folosi lapte de vaca?
Vor iesi?
Sigur, puteti folosi ce lapte doriti.
Dacă folosesc lapte de vaca si ulei de floarea soarelui,va ieși rețeta?
Multumesc!
Da, trebuie sa iasa pt ca inlocuiti uleiul cu alt tip de ulei si laptele cu alt tip de lapte.
Compozitia clatitelor este usor diferita fata de comnpozitia normala, din cauza fulgilor de cocos. Clatitele se fac de dimesiuni mici iar compozitia o puneti cu o lingura si va fi un strat mai gros. Se intorc cu o spatula.
Spor!