In luna mai, promovata ca si luna internationala de lupta impotriva alergiilor si a alimentatiei fara gluten, Alimente Speciale.ro alaturi de The Smart Cuisine si 11 bloggeri culinari, isi propun sa traga un semnal de alarma asupra modului de alimentație. #Mananc Responsabil este o campanie cu retete pentru persoanele cu regim special de alimentatie, cum este intoleranta la gluten/ lactate/zahar, diabetici. Daca zilele trecute am facut crumble cu rubarba si capsuni, azi ne rasfatam cu o inghetata de afine si cocos, cremoasa, fara zahar si fara lactoza.
- [u]Compozitie cocos:[/u]
- 150 gr caju hidratat 8 h in apa rece
- 40 gr banane congelate (cantitate neta-deja curatate)
- 3-4 linguri zeama lamaie
- 40 ml lapte cocos
- 25 gr pulpa nuca de cocos (pulpa ramasa dupa ce am facut lapte de cocos)
- 50 gr crema/smantana de cocos
- 65 gr ulei cocos topit la bain marie pana in 40 grade Celsius
- 25 gr miere de salcam sau dupa gust
- [b]Compozitie afine:[/b]
- 150 gr caju hidratat 8 h in apa rece
- 100 gr afine congelate
- 40 ml lapte din orez si migdale
- 60 gr ulei cocos
- 35 gr miere de salcam sau dupa gust
- Am pus caju la hidratat in apa rece iar dupa 8 ore l-am clatit in mai multe ape.
- Pentru a congela bananele, am curatat bananele de coaja, le-am taiat de 1 cm grosime , le-am stropit cu zeama de lamaie si le-am pus intr-o punga in congelator.
- Pentru a obtine compozitia de cocos am pus in robot caju-ul hidratat, bananele congelate, laptele de cocos, pulpa de cocos, crema/smatana de cocos si am mixat la viteza mare. Compozitia va fi una foarte densa si este nevoie sa folositi o spatula pentru a o da jos de pe peretii vasului.
- Daca aveti un robot mai putin performant, adaugati ingredientele pe rand.
- Am adaugat uleiul de cocos, mierea si am mixat pana cand am obtinut o crema usor fluida si fina.
- Gustati din compozitie pentru a vedea daca doriti mai dulce.
- Compozitia obtinuta am pus-o intr-un castron si am trecut la compozitia de afine.
- Pentru a face compozitia de afine, am pus in cuva robotului: caju hidratat, afine si laptele din orez si migdale si am mixat la viteza mare. Folositi spatula daca e nevoie pentru a curata peretii vasului.
- Am adaugat uleiul de cocos si mierea si am mixat din nou la viteza mare, pana cand am obtinut o crema fina si fluida.
- Din compozitiile de cocos si afine am luat cu lingura si am pus in forme de silicon, jucandu-ma putin cu culorile.
- Formele de silicon le-am pus la congelator pana cand s-a intarit bine inghetata, astfel incat sa-mi permita sa o scot din forma fara sa se rupa.
- Dupa ce am scos inghetata din forme am pastrat-o in frigider (4-5 grade Celsius) atat cat am putut 🙂 Este o inghetata cremosa, fina si parfumata.
[…] cu regim special de alimentatie, cum este intoleranta la gluten/ lactate/zahar, diabetici. Dupa inghetata cu afine si cocos, azi va propun o inghetata de cafea si sirop de curmale, fara […]