Anul trecut pe vremea asta testam drobul de ciuperci iar anul acesta am zis sa incerc altceva si anume un drob cu hrisca, linte si multa verdeata. L-am pregatit deja de 2 ori pentru a gasi varianta cea mai buna pentru voi. Mai jos gasiti reteta finala 🙂
Haideti sa aflam cate ceva si despre hrisca: nu face parte din familia cerealelor ci este o membra a familiei de poligonacee, contine putine glucide, nu contine gluten, este bogata in lisina care este un aminoacid esential, fier, seleniu, calciu si antioxidanti.
Hrisca se poate prepara prin fierbere sau prin inmuiere. Daca o fierbem, aceasta se curata, se clateste si dupa ce a stat la inmuiat 2-3 ore se pune la fiert (o cana cu hrisca la doua cani cu apa) timp de 15-20 de minute.
Daca o preparam prin inmuiere, hrisca se curata, se clateste in doua sau in trei ape si se lasa la inmuiat de seara pana a doua zi. Se poate consuma simpla sau cu miere si scortisoara.
Hrisca se poate folosi si in supe sau ciorbe, mancaruri de legume cu sos sau deserturi.
Hrisca folosita de mine este de la magazinul ma-na.ro, este hrisca bio, cruda, de culoare bej-verzui. In comert se gasesc si boabe de culoare maronie, acestea fiind coapte si avand un gust mai putin placut.
Drob de hrisca
Ingrediente
- 200 gr hrisca hidratata 2 h
- 150 gr linte rosie hidratata 2 h
- 3 lingurite seminte in rasnite+6 linguri apa
- ulei masline
- 150 gr ceapa verde tocata 10 fire
- 100 gr usturoi verde tocat 7 fire
- 150 gr morcovi rasi pe razatoarea mare 2 morcovi
- 80 gr telina rasa pe razatoarea mare 1 telina mica
- 2 legaturi patrunjel tocat
- 2 legaturi marar tocat
- sare dupa gust
- piper negru dupa gust
- 3 linguri faina naut
- 1/2 lingurita cimbru uscat
Instructiuni
- Am clatit hrisca si lintea si am pus-o la hidratat, fiecare in vas separat.
- Am rasnit semintele de in, am adaugat cele 6 linguri de apa si le-am lasat sa stea deoparte 20 minute.
- Intr-un wok am pus ulei si am sotat putin cepa si usturoiul verde tocat.
- Am adaugat morcovul si telina rase si am mai sotat 2-3 minute.
- Nu este nevoie sa lasati mult pe foc deoarece vor sta si la cuptor.
- Am luat wok-ul de pe foc, am adaugat sare, piper, patrunjelul si mararul tocat, cimbru si am amestecat.
- Am adaugat si semintele de in rasnite cu apa, cele 3 linguri de faina de naut si am amestecat.
- In 2 cratite separate am pus apa cu putina sare la fiert si am aduagat hrisca si lintea.
- Lintea a fiert in aproximativ 8 minute iar hrisca in 13-15 minute.
- Odata fierte, am pasat putin lintea si le-am lasat pe amandoua la racit.
- Cand au fost bine racite, le-am transferat intr-un castron mare, unde am adaugat si compozitia din wok si am amestecat bine.
- Aceasta compozitie am pus-o intr-o tava de 30x12 cm tapetata cu hartie de copt.
- Tava am introdus-o in cuptorul electric preincalzit pentru 1 ora la temperatura de 200 grade Celsius.
- Dupa acest timp am oprit cuptorul si am mai lasat tava inca 30 minute cu usa usor deschisa.
- Am lasat drobul in tava pana cand a fost rece si abia apoi l-am scos din tava.
Observatii
Te astept pe 21.04.2018 la atelierul cu mini torturi raw si ciocolata! Toate detaliile evenimentului le gasesti aici.
Andreea says
Linte rosie sau verde?
Alina Stan says
Linte rosie am folosit.
Diana I. says
Suuuuper bun, urmatorul pe lista e cel cu ciuperci! 😀
-> http://i1098.photobucket.com/albums/g363/dianoire/drob_zpsj5yl3hik.jpg 😀
Alina Stan says
Multumesc pentru poza, Diana. Ma bucur ca ti-a placut drobul de hrisca. Astept pareri si cu cel de ciuperci 🙂
Susana says
Exceleeeent! <3 L-am facut, a iesit foarte foarte gustos. Ne-am bucurat si eu si mama mea din plin de el de Pasti. Multumim pentru reteta! <3
Alina Stan says
Multumesc pentru timpul acordat ca sa-mi scri parerea ta, Susana. Conteaza mult sa stiu si parerea cititorilor mei 🙂