Pe vremea aceasta rece, o supa crema de dovleac cu ghimbir, lapte de cocos si orez, este tot ceea ce ne trebuie. Fierbinte, cu crutoane sau fara, cu seminte sau iaurt, acasa sau la servici, luata intr-un termos, va garantez ca va va incalzi sufletul 😉 Pentru iubitorii de coriandru verde, asa cum sunt si eu, la final se presara putin coriandru.
Dovleacul are un nivel scazut de calorii, 100 de grame avand doar 26 cal si nu contine grasimi saturate insa este o sursa bogata de fibre, anti-oxidanti, minerale si vitamine. Principalele elemente nutritive sunt beta-carotenul, vitamina A, luteina, proteinele si zincul. Avand un conţinut bogat in fibre alimentare, el protejeaza mucoasa colonului iar vitamina A ofera o buna protectie antioxidanta.
De asemenea, dovleacul regleaza glicemia, fiind recomandat de dieteticieni in controlul colesterolului si in programele de reducere a greutatii.
Dovleacul poate fi consumat in placinte, tarte, shake-uri, salate sau supe si poate fi gatit la cuptor sau la aburi.
In aceasta reteta am folosit dovleac placintar, care are miezul de culoare portocaliu-aprins si forma alungita. Pulpa este groasa, dulce si foarte hranitoare, iar ca si parte lichida, am folosit bautura vegetala de cocos si orez de la Joja.
Supa crema de dovleac cu ghimbir
Ingrediente
- 2 linguri ulei
- 30 gr ghimbir
- 2 cepe aprox 100 gr
- 4 catei usturoi
- 3/4 lingurita chimion
- 800 gr dovleac
- 200 gr cartof dulce 1 bucata
- 1 lingurita rasa sare
- 1/8 lingurita piper alb
- 1/4 lingurita nucsoara
- 700 ml lapte cocos si orez de la Joya
- 7-8 linguri seminte dovleac/iaurt
- coriandru verde optional
Instructiuni
- Am pus ulei intr-o oala si am adaugat ghimbirul curatat si dat pe razatoare, ceapa tocata si am sotat 3-4 minute.
- Am adaugat chimionul, am amestecat si am mai lasat pe foc inca 1 minut.
- Am adaugat dovleacul si cartoful dulce, ambele taiate in bucati de 3-4 cm.
- Am pus sare, piper alb, nucsoara si laptele de cocos cu orez si am lasat la fiert.
- De cand a inceput sa fiarba, am lasat la fiert aproximatix 8-10 minute.
- Cand era gata, am transferat-o in blender si am pasat pana cand am obtinut o consitenta fina si cremoasa.
- Se serveste cu crutoane, cu seminte de dovleac trase la tigaie cu putina sare, cu iaurt sau smantana si coriandru.
Corina says
Astăzi am preparat și eu minunăția asta! Am rămas uimită de rapiditatea cu care au servit tot din farfurie prietenii mei! 😀 Au spus că au venit după miros! Într-adevăr, toată casa-mi mirosea fantastic a dovleac!!! 😀 Mulțumesc pentru rețetă! Cu siguranță am s-o prepar din ce în ce mai des.
Alina Stan says
Hei, Corina, iti multumesc. Daaaa, si mie imi place foarte mult.
Cami says
Mulțumesc pentru reteta! După gustul meu este cea mai buna! ?
Alina Stan says
Multumesc si eu pentru feedback 🙂
Ganduri bune, Alina
Tania says
Am facut supa acesta astazi.
A iesit buna, dar as fi pus la jumatate ghimbirul ras. Este cam iute. Sper ca pana maine sa se mai aseze gustul.
Multumesc pentru reteta.
Alina Stan says
Tania, multumesc pentru parere. Te mai astept pe blog.
Ganduri bune!
Alina