Quinoa este un aliment cu propietati benefice pentru organism, contine calciu si proteine de buna calitate. Semintele de quinoa arata asemanator cu cele ale meiului si fierbe foarte usor. Este important ca inainte de fierbere sa spalam bine boabele de quinoa deoarece saponinele dau un gust amarui.
Quinoa este considerata un superaliment, alaturi de semintele de in, alge, orz verde, patrunjel, alge marine. Are un gust usor de nuca, poate fi o alternativa la orez sau cus-cus si nu contine gluten.
Quinoa se gaseste sub forma de seminte, faina, lapte, paste si fulgi.
Vinete umplute cu legume si quinoa
Echipament
- cuptor
- tava
Ingrediente
- 1,6 kg vinete 4 bucati mari
- 100 gr quinoa
- 30 gr ulei masline 3 linguri
- 100 gr ceapa tocata 2 buc
- 1 lgt rasa chimion pudra
- 100 gr morcovi dati pe razatoarea mare
- 1 ardei gras galben tocat
- 1 ardei gras rosu tocat
- sare dupa gust
- piper negru macinat dupa gust
- 500 gr rosii tocate si fara coaja
- 200 ml bulion pentru tava
- 450 ml apa fiarta pentru tava
- patrunjel pentru decor
- ardei putin iute pentru decor
Instructiuni
- Am spalat vinetele si le-am taiat cotorul.
- Cu ajutorul unui cutit de curatat legume, am curatat partial vinetele, mai precis o parte am curatat, una nu si tot asa (ca o zebra).
- Am taiat vinetele pe lungime in doua parti egale.
- Le-am scobit cu ajutorul unei linguri, lasand grosimea vinetei aproximativ de 1,5 cm.
- Am pus sare in scobitura si le-am lasat sa stea cu scobitura in jos pentru 20 minute.
- In acest timp ele au lasat apa, pe care am sters-o cu un servet de hartie.
- Pulpa scoasa din vinete, am tocat-o marunt.
- Am spalat bine quinoa cu apa rece.
- Intr-o cratita am pus apa la fiert cu putina sare iar cand a dat in clocot am adaugat quinoa. Se pune o parte quinoa si 2 parti de apa.
- Am lasat-o la fiert 7-8 minute dupa care am oprit focul si am lasat-o sa mai stea acoperita inca 10 minute.
- Dupa acest timp, am strecurat-o si am trecut-o printr-un jet de apa rece.
- Am pus ulei intr-un wok de ceramica, ceapa, am acoperit cu un capac si am lasat putin la inabusit.
- Am adaugat chimenul si l-am lasat 30-40 secunde pentru a elibera aroma.
- Am adaugat vinetele tocate (ceea ce am scobit si am tocat mai sus), morcovul, ardeiul galben, ardeiul rosu, sare, piper si am lasat pe foc 5 minute, cu vasul acoperit.
- Am pus si rosiile tocate si fara coaja si le-am lasat sa fiarba 2-3 minute.
- Am luat wok-ul de pe foc, am adaugat quinoa fiarta si strecurata si am amestecat totul.
- Cu compozitia obtinuta am umplut vinetele.
- Vinetele umplute le-am pus intr-o tava mare in care am pus inainte 450 ml apa fiarta, 200 ml bulion si sare.
- Le-am introdus in cuptorul incins, la o temperatura de 180 grade Celsius si le-am lasat 45 minute.
- Daca vi se pare ca se rumenesc prea tare, puneti deasupra vinetelor o bucata de hartie de copt.
- La final folositi furculita pentru a vedea daca vinetele sunt suficient de patrunse.
- Dupa ce am scos din cuptor am decorat cu patrunjel tocat si rondele de ardei rosu si putin iute. (nu si pentru copii :))
Daca vreti sa mai incercati o alta reteta cu quinoa, va las o reteta super simpla si rapida.
Pe curand, Alina
[…] Pe blog mai gasiti cateva retete delicioase cu quinoa: pilaf cu quinoa, supa de rosii cu quinoa, vinete umplute cu quinoa sau o budinca proteica cu quinoa si […]