Nuca de cocos are o multime de beneficii petru organismul uman; contine fier, magneziu, fosfor, calciu si antioxidanti. Grasimile care se gasesc in compozitia nucii de cocos sunt considerate grasimi saturate, insa acestea se numesc de fapt acid lauric. Acidul lauric este o grasime care se absoarbe usor in organism si este folosit ca energizant.
Pe piata se gaseste atat nuca tanara cat si nuca matura. Nuca tanara este cea verde, pe care o putem gasi in unele supermarketuri, este deja curata de coaja verde si o putem vedea ca fiind alba, “ascutita” ca un creion si acopertita cu o folie. Apa din aceasta nuca este o apa pura, plina de electroliti.
Nuca matura de cocos este nuca maro, paroasa, cu coaja tare, din care putem consuma miezul, putem obtine lapte de cocos, acest lapte fiind o alternativa pentru persoanele cu intoleranta la lactoza sau putem putem obtine fulgi de cocos.
Inghetata cu nuca de cocos
Ingrediente
- 350 gr caju hidratat peste nopate
- 300 gr grasime cocos obtinuta din laptele de cocos
- 100 gr fulgi cocos ramasi de la laptele de cocos
- 150 gr miere sau un alt indulcitor natural dupa gust
- 1/2 lingurita vanilie
- 50 gr ulei cocos topit
Instructiuni
- Operatiunea am inceput-o cu o seara inainte, cand am pus caju la hidratat peste noapte.
- Am continuat cu spargerea celor 2 nuci, le-am curatat de coaja maro si le-am pus in blender cu 1,5 l apa.
- Am procesat bine, pana cand nuca a fost maruntita.
- Laptele obtinut l-am trecut printr-un saculet de tifon pentru a separa fulgii de cocos de lapte.
- Daca nu aveti saculet, puteti folosi o sita mai deasa.
- Laptele ramas dupa separarea fulgilor l-am pus intr-un vas cu diametru mai mare (24 cm) si l-am lasat peste noapte in frigider la o temperatura de 4 grade Celsius.
- In ziua urmatoare, toata grasimea din lapte trebuie sa fie deasupra si sa aiba o consistenta solida.
- Am luat aceasta grasime cu o paleta si am transferat-o intr-un vas.
- Am pus caju si miere in blender si am procesat pana cand am obtinut o crema fina.
- Am adaugat vanilie, grasimea de cocos, fulgii ramasi de la lapte si am procesat din nou.
- La final am adaugat uleiul de cocos si l-am incorporat in compozitie.
- Compozitia obtinuta este una vartoasa si cremoasa.
- Puteti pune cacao nibs sau stafide. Eu am facut cu ambele si a fost super mega deliciosa 😉
- Inghetata am transferat-o intr-o caserola pe care am lasat-o la congelator aproximativ 3 h.
Leave a Reply