Si pentru ca vara este pe sfarsite, nu pot sta nepasatoare la toate fructele pe care le gasim acum prin piata, iar dupa ce am facut jeleu de capsuni pentru lunile racoroase, acum m-am apucat sa fac caise deshidratate.
Fructele le-am deshidratat la un deshidrator cu putere de 400 W iar timpul poate diferi in functie de puterea aparatului si de grosimea feliilor de fructe. Daca nu aveti deshidrator, puteti folosi cuptorul, folosind o temperatura mica si eventual sa lasati usa usor deschisa la cuptor. Pentru a-si pastra propietatile, este de preferat sa nu depasim 42 grade Celsius.
Caisele, capsunii si merele deshidratate le putem manca iarna, le putem da copiilor o gustare sanatoasa la scoala sau la gradinita sau le putem lua cu noi cand plecam la drum 🙂 Isi pastreaza aroma foarte bine si sunt delicioase.
Caise deshidratate
Ingrediente
- 2 kg caise
Instructiuni
- Am spalat caisele cu apa rece iar apoi le-am sters cu un prosop de hartie.
- Le-am taiat rondele subtiri de aproximativ 0,4-0,5 mm. Este important sa aiba aceasi grosime, altfel vor avea timp diferit de deshidratare.
- Odata taiate, le-am pus pe tavitele deshidratorului (al meu are 5 tavi) si le-am lasat pentru 8 ore la o temperatura de 42 grade Celsius.
- Daca doriti puteti pune scortisoara peste caise sau orice altceva va place.
- Dupa terminarea timpului, le-am lasat sa stea 4-5 ore iar apoi le-am pus din nou in deshidrator pentru inca 8 ore.
- Am repetat operatiunea inca o data.
- In total le-am lasat 24 ore la deshidrator cu un interval de 4-5 ore pauza intre timpii de deshidratare.
- Rondelele obtinute le-am pus la pastrat in pungi de hartie.
- Gustul este usor acrisor.
Pentru a va ispiti si cu merele deshidratate, clic aici.
Cosmetice naturale says
Imi trebuie deshidrator neaparat. Incercasem sa usuc rosii la soare si la cuptor si n-a mers.
Alina Stan says
Nu a functionat la cuptor? La ce temperatura ai incercat? Te intreb pentru ca si eu vreau sa usuc rosii la cuptor si ar fi in premiera 🙂 Nu as vrea sa o dau in bara 😉
Patricia says
Imi poti spune te rog tu ce deshidrator ai? As dori sa achizitionez si eu unul. Esti multumita de el?
Alina Stan says
Buna Patricia, Pentru ca am fost intrebata de mai multe persoane despre ce deshidator am, am scris aici https://aromedepoveste.ro/fructe-uscate-natural/ un articol despre ce este la ora actuala pe piata si despre deshidatorul pe care il am eu. Sper sa-ti foloseasca. Pentru orice alte intrebari, iti raspund cu drag 🙂
Zi frumoasa!
Alina
Tatiana says
Caisele arata superb.Dar cum de si-au pastrat culoarea?Eu am uscat,dar s-au maronit???
Alina Stan says
Buna Tatiana,
Caisele isi schimba usor culoarea, iar in timp se fac maro chair daca sunt depozitate in recipente ermetice. Cele din poza sunt mai deschise de culoare din cauza luminii care bate pe ele.
Ganduri bune, Alina
Patricia says
Multumim mult!
Alina Stan says
Cu mult drag, Patricia!
Elena says
In instructiunile deshidratorului scrie ca trebuie curatate de coaja fructele inainte de uscare! Le_ai curatat si tu?
Alina Stan says
Emilia, eu nu am curatat coaja fructelor pe care le-am deshidratat. Printre cele deshidratate de mine sunt: mere, caise, piersici, nectarine, capsuni.