
Am revenit din minunatul concediu din India, si nu se putea altfel, decat cu o reteta din bucataria indiana 🙂
Am pozat toate meniurile posibile de prin restaurante, pentru a-mi aminti ingredientele si preparatele. Daca e sa fiu sincera, nu cred ca a fost ceva care sa nu-mi fi placut.
Aceasta reteta m-a incantat foarte mult, asa ca am reprodus-o. Este o reteta cu spanac si branza facuta in casa.

- 3-4 linguri ulei masline (ei folosesc ulei de mustar)
- 1/2 lingurita chimen pudra
- 4 catei usturoi pasati
- 1,5 cm ghimbir proaspat ras (15 gr)
- 1/2 cm ardei iute tocat marunt
- 1/2 lingurita coriandru macinat
- 1 lingurita sare roz Himalaya
- 300 gr spanac congelat
- 2 lingurite zeama lamaie
- 4 linguri smantana
- 150 ml apa (aproximativ)
- 1/2 lingurita Basic Garam Masala (este o combinatie de condimente: coriandru, chimen, piper, cuisoare, cardamon, scortisoara, nucsoara)
- 300 gr panneer (branza facuta in casa)
- 1 lamaie pentru a face branza
- 2 litri lapte vaca de tara pentru branza
- Mai intai mi-am confectionat un saculet din tifon pentru a putea pune branza la scurs.
- Am pus laptele la fiert, iar cand e pe punctul de a se umfla, am pus zeama unei lamai in lapte si am amestecat cu o lingura de lemn. In decursul a 1-2 minute, branza e deja formata.
- Branza obtinuta am pus-o in saculetul de tifon.
- Saculetul l-am agatat deasupra unui castron pentru a se putea scurge zerul si am lasat asa peste nopate.
- Zerul este foarte bun din punct de vedere nutritiv si este mai usor de digerat decat laptele.
- Din 2 litri de lapte am obtinut 300 gr branza.
- In ziua urmatoare, am taiat branza in felii groase de aproape 1 cm pe care la randul lor le-am taiat in marimi de 2×2 cm.
- Aceste bucatele de branza le-am pus intr-o tigaie grill de ceramica, unsa cu putin ulei de masline si le-am lasat 2 minute pe fiecare parte, pana cand capata putina culoare.
- Am pus uleiul de masline intr-o cratita de ceramica iar cand s-a incins am pus chimionul, usturoiul trecut prin presa, ghimbirul ras, ardeiul iute tocat, coriandru macinat, sare si am lasat 1-2 minute pe foc.
- Am pus spanacul in blender iar dupa ce l-am procesat, l-am adaugat in cratita langa condimentele de mai sus si am pus smantana si apa.
- Trebuie sa obtinem o compozitie nu prea groasa, insa nici prea subtire.
- Adaugam si bucatile de panneer obtinute (branza) si garam masala si lasam pe foc inca 3-4 minute.
- Dupa cum va spuneam si mai sus, garam masala este de fapt un amestec de mai multe condimente: coriandru, chimen, piper, cuisoare, cardamon, scortisoara, nucsoara. Eu le-am cumparat din India.



Bine ai revenit! Iti asteptam cu drag deliciile <3 🙂
Multumesc.
Pe curand cu noi preparate!
Alina
Alina, mi-ai adus aminte de cum facea mamica mea branza dulce cand eram mica. Procedeul era acelasi, dar nu cred ca punea lamaie pentru a obtine branza. Cred ca folosea fiole de calciu. Trebuie sa investighez situatia…Reteta este excelenta! Am niste garam masala in dulapiorul cu condimente chiar din indepartata si frumoasa Indie. Poate imi fac curaj sa incerc reteta in zilele ce urmeaza.
Daca ti-am starnit amintiri legate de mama ta, asta inseamna ca e bine 🙂
Nu pot decat sa ma bucur.
Legat de procedeul de a obtine branza, da, ai dreptate, se foloseau fiolele de calciu.
Branza obtinuta de mine are un gust usor acrisor. Noua ne-a placut.
Pe curand!
Reblogged this on Bucatarie Indiana Vegetariana and commented:
Va recomand o reteta autentic indiana in realizarea Alinei de la Arome de Poveste. Este vorba de Palak Paneer adica spanac fin tocat si aromat cu condimente, imbogatit cu branzica de casa Paneer. Alina ne rasfata cu acest minunat Palak Paneer, o reteta mult indragita in India. Pofta mare!
Nu știu către ce să mă orientez mai întâi: către India sau către felul de mâncare gătit de tine… 🙂
Eu am inceput cu India, si apoi am ajuns la acest fel de mancare.
Poti incerca si invers!
La India mă gândesc de mult. Dar acest fel de mâncare pare totuși puțin mai la îndemână. 🙂 Păcat că nu gătesc niciodată și tre’ să iau de-a gata. 🙂
Minunata reteta! Multumim!!!
Cu drag 🙂
F atragatoare reteta! As dori sa o incerc si eu, dar neavand lapte de casa, nu as prea putea face branzica. Cu ce tip de branza as putea s-o inlocuiesc?
Patricia, ar merge si cu telemea proaspata de vaca/capara.
Sa-mi spui cum ti-a iesit 🙂